Serva och sköta om sin BMW och andra bilar

Lastbil, Tips

Yrkesförare

7147593-forwarder-or-truck-driver-in-drivers-cap

Det är många fordonsintresserade som någon gång har funderat på att bli en yrkesförare. Vi tänkte ta oss tiden att berätta lite kort om detta karriärval och ge information därikring.

Inom transportbranschen är det yrkesförarna som utgör den största delen av arbetarna. Som yrkesförare kan man ta sig an en stor variation av jobb, alla timmertransporter och godstransporter utförs av personer med samma typ av utbildning. Som industrier förändras och specialiseras ökar även transporten och i många fall än idag är det yrkesförarna som ser till att dessa blir gjorda.

Det är stor konkurrens i branschen, både i Sverige och utomlands. Om de svenska åkerierna har någon fördel så är det helt klart kompetens och utbildning. Det ställs höga krav på en yrkesförarutbildning, men när man slutfört den har man även mycket goda jobbförutsättningar.

För unga personer som tidigt ställt in sig på yrkesförare kan man få bra utbildningar för detta redan på gymnasiet genom fordonsprogrammet med inriktning på transport. Men även efter det kan man välja att fördjupa sig eller bredda sina kunskaper både genom högskola och yrkeshögskola.

Är man över 20 kan man istället söka sig till en utbildning genom yrkesvux, detta finns dock inte i alla kommuner så det är bäst att först kolla upp var den närmaste utbildningen finns. Här kommer det att ställas villkor som körkorstbehörighet C och CE, men även YKB-behörighet. Som arbetslös kan man även ta kontakt med sin arbetsförmedlare och se om det går att få en arbetsmarknadsutbildning med inriktning just mot yrkesförare.

Med en utbildning är det sedan många som väljer att investera i en egen lastbil. Detta är en stor utgift men det kommer att vara många jobb man inte kommer kunna ta utan tillgång till egen lastbil.